Rady a recepty

Bezový sirup na posílení imunity-vysílání Radia Brno
Černý bez
Není nikdy pozdě na to, myslet na stav své imunity. Bezy už odkvetly a je na čase posbírat jejich plody na tenhle výborný sirup. Recept pochází od bylinkářky Jarky Divílkové.
Budete potřebovat:
2 litry plodů černého bezu
1 litr vody
2 kg cukru a sáček kyseliny citronové nebo 3 citróny nakrájené na kolečka
Vaříme s rozhlasem
Postup:
1. Plody černého bezu necháme v 1 litru vody mírně vařit asi 15 minut a necháme odstát do druhého dne.
2. Druhý den směs opět mírně ohřejeme a přepasírujeme přes sítko a potom ještě přes plátno.
3. Přidáme 2 kg cukru a kolečka citrónů bez pecek nebo kyselinu citrónovou.
4. Uvedeme do mírného varu a hned odstavíme.
5. Plníme do lahví vypláchnutých alkoholem a uložíme v chladu.
6. Užívá se lžička 2x denně na posílení imunity. Vhodné i pro děti.

A pokud vaříte rádi a nebojíte se,mám pro vás ještě další recepty :
všeobecný recept na ovoce:poměr:2,5kg ovoce/plodů/,1,5litru vody,2,5dkg kyseliny citronové.Ovoce nechat 24 hod.macerovat,zcedit/vytlačit,přepasírovat/,zvážit a ohřát s cukrem v poměru 1:1.Budete mít nevařenou šťávu.Pro menší množství propočítat poměr.
Bezinkový likér : a) 2kg očištěných beziček,1 litr vody,1kg cukru,1sáček vanilkového cukru,2dcl instantní kávy,1/2litru rumu.
b)1 litr šťávy,500gr.cukru,celá skořice,hřebíček,1/2 litru vodky
Fotka uživatele Poradna Petrklíč.