Velikonoce v poradně Petrklíč
Velikonoční čas v bylinářství Petrklíč
Dnešní KVĚTNOU NEDĚLÍ, kdy do Jeruzaléma přišel Ježíš a v den, kdy se světí první z květů kočičky(jíva), si můžeme v přírodě povšimnout, že vyšší teploty pomáhají bylinkám v růstu. K naší radosti, tak, jak tomu bylo před léty. Lidé oslavovali svátky jara podle svých možností, ale také podle tradic svých předků.
Jednou z velikonočních tradic byla i příprava NÁDIVKY, která nejen měla zasytit, ale měla v sobě kouzlo čistoty, zdraví a úcty k darům přírody.
Jak si dnes můžeme VELIKONOČNÍ NÁDIVKU připravit.
Jeden z tradičních receptů říká:
Nasbíráme si zelené bylinky: list pampelišky, listy a květy violky, sedmikrásky, ptačince, česnek medvědí, bršlici kozí nohu, kopřivu, popenec a opláchneme vodou.
V dnešní moderní době můžeme přidat zelené a červené lístky rukoly, špenátu, petrželky, kozlíčku, které koupíme v každém obchodě.
V lepších rodinách, kde o maso nebyla nouze, se uvařilo uzené nebo kůzlečí.
U chudých rodin byli rádi, když mohli mít v nádivce vajíčka a zbytky pečiva.
8 rohlíků (veka, housky). Je lepší pečivo nakrájet na kostičky a nechat alespoň den uschnout.
8 dcl mléka
25 dkg másla
sůl,pepř,majoránka
4 vejce- žloutky a našlehané bílky(zvlášť)
Máslo se vyšlehá se žloutky. Pečivo se zaleje mlékem. Do této směsi se přidají bylinky a koření, posléze maso . Pokud je těsto suché, přileje se vývaru z masa. Nakonec se lehce vmíchá bílek.
Vše se peče v sádle vymazaném pekáčku.
Přeji dobrou chuť a vítejte jaro
Jaroslava Divílková, poradna Vizovice
www.poradnapetrklic.cz